Innan du skaffar en majsorm, besök Jordbruksverket för att läsa på vilja bestämmelser som gäller för terrariet.
En majsorm kan leva uppemot 20 år i fångenskap, så det är ett långvarigt åttagande. Skaffa inte en majsorm om du inte har möjlighet att ge den rätt terriarium och omvårdnad även när det blir en stor vuxen orm. Det finns individer som är över 170 cm långa, så man kan inte räkna med att ormen ska hålla sig liten.
Terrarium för juvenila majsormar
En nyfödd majsorm är 20-30 cm lång och lika tunn som en blyertspenna. Den kan lätt rymma ur ett terrarium avsett för vuxna ormar, så man brukar hålla ungar i en mer tätslutande platslåda istället – fast givetvis med lufthål och/eller nät. Det finns särskilda ”petboxes” att köpa i djuraffärer, men många ormskötare köper istället vanliga plastlådor i handeln och modifierar dem så att de passar ormens behov. Tag kontakt med en erfaren person för att få detaljerade och konkreta tips på vad du bör tänka på om du modifierar en låda på egen hand.
Lådorna för unga majsormar håller man vanligen tämligen minimalistiska vad gäller inredningen, för skapar man en tät djungel där inne blir det svårare att hålla koll på hur ormen mår, och veta med säkerhet att den bajsar som den ska, att ömsningen går bra, och så vidare.
Det är vanligt med hushållspapper som bottensubstrat för unga majsormar. Det ser inte så fint ut, men det gör det enklare att se att den unga ormen bajsar och hur avföringen ser ut. Om allt fungerar bra kan man byta ut det mot reptilbark som finns att köpa i djuraffärer (online och offline). Det ser trevligare ut för ägaren och är mer naturligt för ormen.
Terrarium för vuxna majsormar
En vuxen majsorm kan vara alltfrån 70 cm till över 170 cm lång, så du kan behöva ett rejält terrarium för att uppfylla dess behov i fångenskap. Som nämnts ovan finns det också svenskar lagar man måste följa, besök Jordbruksverket för mer information.
Förebygg sjukdomar
Grenar, pinnar, stenar och liknande som insamlats utomhus bör kokas eller sänkas ned i kokhett vatten för att döda farliga mikroorganismer. Sedan låter man dem torka innan de placeras i terrariet. Köper man välförpackade produkter i en djuraffärer brukar detta inte behövas, men det kan ändå vara bra att tvätta av ny inredning innan den används, så man får bort eventuellt skräp från ytan.
Bottensubstrat
Det finns särskild reptilbark att köpa i djuraffärer, både fysiska butiker och e-butiker. En fördel med att använda reptilbark är att den är avsedd just för att hålla reptiler. Om man till exempel köper täckbark för blomrabatter istället måste man själv undersöka att den verkligen är lämplig för reptiler, och till exempel inte innehåller gödsel. Det samma gäller torvmull och kokos humus (pressade kokosfibrer).
Att gömma sig
Majsormen vill ha ställen att gömma så på där den kan dra sig tillbaka och känna sig trygg. Den bör ha flera bra gömställen i terrariet, och minst ett där det är varmt och minst ett där det är svalare. Du kan till exempel inreda med blomkrukor. Anpassa efter hur stor ormen är, så att det känns litet och tryggt för den.
Obs! Om hålet i blomkrukan är ungefär lika stort som din orm är tjock bör du sätta för det, annars kan den fastna där.
Att solbada
Majsormen behöver minst en plats i terrariet där den kan ligga och solbada och värma upp sig. I naturen klättrar majsormen gärna upp på en gren för att solbada, så det fungerar även i terrariet.
Att klättra
Majsormen räknas som en marklevande art, men den är en bra klättrare också och brukar gilla att ha grenar i terriariet – särskilt som det gör miljön mer omväxlande. I naturen skulle ormen röra sig över mycket större ytor och uppleva mer variation; i terrariet är det vårt ansvar som ägare att se till att den får vad den behöver.
Växter
Levande växter i terrariet gör miljön mer naturlig och hjälper till att bevara fukten. Tyvärr är vissa majsormar svåra att hålla tillsammans med levande växter eftersom de slingrar sönder dem. Om inte ens robusta växter fungerar kan man nödgas använda artificiella väster istället, vilket inte på samma sätt hjälper till med fuktigheten.
Bra billiga växter som trivs bra i terrarium inkluderar fredskalla och philodendron. I höga terrarium kan Yuccapalm och Monstera deliciosa vara bra val. Båda dessa växterna är tåliga och förstörs sällan av majsormar.
Värme i terrariet
Majsormen mår bäst om den kan flytta sig mellan en varm zon och en sval zon i terrariet. På dagen bör den varma zonen vara cirka 32 grader C och den svala kring 25 grader C. På natten sänker man till cirka 26 grader C i den varma zonen och kring 20 grader C i den svala.
Obs! Både för kallt och för varmt är skadligt för ormen. Många är väldigt noga med att aldrig låta temperaturen sjunka för lågt, men inser inte att det också kan bli alldeles för varmt i terriariet, t ex om det står i gassande sol eller resten av rummet är varmt pga värmebölja.
Värmekälla att ligga på
Majsormen behöver en värmekälla i terriariet som är säker att ligga på, till exempel en värmematta eller värmeslinga avsedd för reptiler. Vanligen placeras den under botten av terrariet, så att ormen aldrig ligger direkt på värmekällan. Det finns värmekällor som går att ha i terrariet, men man bör alltid vara uppmärksam på tidiga tecken på brännskador.
För helglasterrarier kan man behöva en värmekälla som går att ställa in (t ex via dimmer) så att det varken blir för varmt eller för kallt.
Belysning
Sommartid mår ormen vanligen bra av att ha det ljust 10-14 timmar per dygn. På vintern kan man dra ned ljustmängden till 8-10 timmar per dygn (såvida ormen inte har gått i vintervila, då ska den ligga gömd i mörker).
Värt att veta är också att många ormägare har rapporterat att deras majsormar verkar föredra att följa det naturliga ljuset. Så när det är ljust ute får lampan vara på i terrariet, och när solen börjar gå ned släcks den.
Varning för varma lampor
Det kan kännas som en bra idé att sätta spotlights eller liknade inne i terrariet för att bidra med ljus och värme, men man bör inte sätta in någonting alls som blir så varmt att ormen riskerar att bränna sig på det. Nu för tiden finns det LED lösningar som inte blir lika varma, men man bör ändå försäkra sig om att de är omrsäkra och i tveksamma fall placera belysning utanför terrariet istället eller skydda med nät eller liknande.
Ormar är inte bra på att inse att de håller på att bränna sig, så de kan ligga kvar på en varm fläck även om det skadar dem.
Ventilation
Det är viktigt att terrariet är välventilerat, men ormen bör inte utsättas för drag. Drag ökar risken för nedkylning vilket ökar risken för sjukdom.
En vanlig lösning är att ha en ventilationslucka upptill på ena sidan och nedtill på andra sidan, så att man får en genomströmning av luft.
Vatten och luftfuktighet
Majsormen ska alltid ha tillgång till vatten för att dricka och för att lägga sig i. En stor flat vattenbehållare hjälper också till att hålla luftfuktigheten upp i terrariet. Luftfuktigheten i terrariet bör ligga kring 40%-50% i vanliga fall, och något högre under skinnömsningen.
Byt helst vattnet varje dag. Värmen i akvariet gör att det lätt börjar växa mikroorganismer i vattnet.
Rymningssäkra terriariet
Innan du placerar en majsorm i ett terrarium, ta en titt på det ur ormens perspektiv. Om du var en majsorm i den här storleken, var skulle du slingra dig ut om du vill rymma? De är fantastiskt hur små springor som krävs för att en angelägen orm ska kunna pressa sig ut. En vanlig rymningsväg är mellan skjutglas. Små majsormar kan knöla sig igenom, och stora majsormar kan vara starka nog att pressa ena glaset åt sidan och öppna åt sig själva om man inte använder terrarielås.
Om majsormen ändå lyckas rymma, så börja med att leta i närheten av terrariet för de brukar slingra sig in och gömma sig någonstans nära terrariet snarare än att omedelbart ge sig ut på någon långväga tur till andra delar av hemmet. De gillar platser som är ostörda, trånga, mörka, varma och fuktiga. Har du till exempel ett kylskåp i närheten som skickar ut värme på baksidan kan det vara lockande för ormen.