Skötselråd

Här kan du läsa allt du behöver veta om majsormen, bland annat spridning & miljö, dygnsrytm, föda & problem, terrarier, dvala, sjukdomar, anatomi samt hantering. Scrolla dig neråt och hittar du inte svar på dina frågor så kan du alltid maila mig eller registrera dig på forumet där du med all säkerhet hittar svar. 

 

Allmänt Majsormen hör till gruppen snokar, den kallas även för röd råttsnok. Majsormen är inte giftig eller farlig på något sätt, och precis som andra djur så försvarar den sig när den blir skrämd eller hotad.

Det tidigare latinska namnet för majsorm var: Elaphe guttata guttata = Elaphe: Hjortskinn och Guttata: fläckig/prickig. Det namnet stämmer ju in rätt bra eftersom majsormen är just len och fläckig.
Numera så är det latinska namnet: Panterophis guttatus guttatus, för att man ska kunna skilja dom efter utbredningsområde. Förr i tiden trodde man att majsormen åt utav majsen som bönderna hade i sina förråd för att den ofta höll till där, men det var ju gnagarna dom var ute efter och inte majsen - därav populärnamnet Majsorm (eng. Cornsnake)

 

Spridning & miljö Majsormen hittar man i USA, från New Jersey i norr, ner till Key West, Florida i söder. Vidare utefter Atlantkusten västerut till Mississippifloden i trakterna kring New Orleans och norrut till Memphis, Tennessee.

Några isolerade populationer finns också i Kentucky. Påstådda fynd av Panterophis guttatus guttatus har även rapporterats från centrala Louisiana, östra Texas, yttersta östlinjen av Oklahoma och Arkansas, men dessa kan vara korsningar med Panterophis emoryi. Den förekommer i väldigt skiftande miljöer, som t.ex. skogar, öppna landskap och i bebyggda områden. 

 

Dygnsrytm Majsormar är dagaktiva ormar vilket man kan se på deras runda pupiller, men dom är främst natt/skymningsaktiva. Det är också därför dom rör sig som mest när lyset har slocknat. Sommartid bör man ha lyset tänt 10-14 timmar och på vintertid (om dom inte dvalar) ca 8-10 timmar. En bra riktlinje är att följa våra egna soltimmar, när det är mörkt ute bör det också vara mörkt i terrariet.
Majsormen klättrar gärna men är främst en mark levande art. Glöm inte att alla reptiler är olika individer, en del gillar att ligga på grenar mer än andra, det tar ett tag att lära känna just din majsorm.

Föda och problem I vilt tillstånd äter majsormen allt från: fisk, gnagare, grodor, småfåglar och även mindre däggdjur. Hos majsormar i fångenskap gäller lite andra matregler. En juvenil (majsormsunge) äter ca var fjärde dag och en vuxen bör äta ca var fjortonde dag.

Det har nu blivit olagligt att mata reptiler med levande föda, enligt jordbruksverket är det inte förenligt med djurskyddslagen. Mer om det kan du läsa HÄR.

Tänk på att musen måste vara ordentligt upptinad innan du ger den till ormen, annars riskerar ormen få inre skador.

OBS! man bör INTE tina död föda i mikrovågsugn för då försvinner många och viktiga vitaminer som ormarna behöver för att hålla sig friska och pigga. Mössen kan också sprängas, vilket man helst vill undvika. Det är bättre att tina i rumstemperatur eller i ljummet vatten.

Om din majsorm inte äter så kan det bero på en del saker, de vanligaste är;

Stress - Har du nyss köpt din nya orm så låt majsormen vara i fred några dagar helt utan att du hanterar den. Det behövs för att den ska få vänja sig vid sin nya miljö. Mata kan du göra ändå, men ingen onödig hantering.

Dvalning - den känner av att det är dags att dvala, att det är kallare ute och även i terrariet. Ormen blir segare och börjar strula med maten.

Men framförallt ha tålamod, en majsorms juvenil kan klara sig åtminstone 3 månader utan mat. En vuxen majsorm klarar sig ännu längre.

OBS! Tvångsmatning är absolut den ALLRA sista utvägen.

När majsormen är nykläckt så äter den nyfödda musungar sk pinkisar, dock ska man INTE mata med dessa hela ormens liv. Man byter storlek allt eftersom ormen växer. En orm klarar mer än vad man tror, jämför bytet med tjockaste delen på ormens kropp. En majsormsunge på några månader äter pinkisar, när du har gett den en pinkis ett tag så kan du öka till två. 

Sen är det dags att gå över på råttpinkisar, efter råttpinkisar är det dags för fuzzies (musungar som nyss fått päls) där kan man också gå upp till 2 stycken fuzzies några månader innan majsormen kan ta små vuxna möss (popcorn). När majsormen börjar närma sig ett år så ska den kunna äta små vuxna möss sk "popcorn"/hoppmöss. Det är lite olika på när man ska mata, jag tycker personligen att man ska variera matningen så att det inte blir varje fredag t.ex. En nyfödd majsormsunge bör man mata var 3-4 dag, ju större byten ormen äter desto längre behöver den tid att smälta maten. En vuxen majsorm matar jag med 1-2 vuxna möss ungefär var 14 dag. En majsorm på ett år matar jag ungefär var 10 dag. Och en på 5 månader matar jag ungefär var 5-7 dag. Kom ihåg att övermatning är lika mycket djurplågeri som undermatning.  

  1. Muspinkis

  2. Fuzzie

  3. Popcorn/hoppmus

  4. Vuxen mus

 

Att mata ormen Jag håller i musen med en tång eller liten pincett (beroende på om det är en pinkis eller vuxen mus) och rör den sakta framför ormen när jag ska mata den. Jag matar alltid ormarna separat i varsin petbox. När ormen har ätit klart och svalt maten så lägger jag försiktigt över den i terrariet igen, är det en vuxen majsorm brukar jag hantera den med ormkrok efter matning.

Använder man petbox kan man under tiden som ormen/ormarna äter kolla över inredningen i terrariet, städa och byta vatten. Man ska alltid vara extremt försiktig i samband med matningen av en orm. Detta är framför allt viktigt då ormen förväntas vara mycket hungrig, och om ormen inte är van vid människor annat än i samband med matningstillfällena kan den ta fel. En nervös och hungrig orm kan mycket väl göra utfall mot en människa direkt i samband med öppnandet av terrariet, eller i samband med att foderdjuret läggs in. Olyckor kan lätt inträffa, så var försiktig.

Majsormen är som sagt inte giftig, så skulle du bli biten - rengör bettet med desinfektionsmedel eller tvål och vatten. Har man gått i svensk skola så har man också fått stelkrampsspruta, denne är giltig i 30 år. Men för att vara säker så måste du se över ditt stelkrampsskydd.

Majsormen är känd för sitt lugna temperament, men skulle den bita så kan det vara för att du glömt att tvätta händerna efter du tagit i möss, ormen är inte van vid hantering, ormen blir skrämd, eller försvarar sig. Det är alltid ditt eget fel om ormen biter dig.

 

Ömsning Allteftersom ormar växer så ömsar de skinn. När en orm ska till att ömsa så är det bra om man sprayar extra vatten i terrariet eller ställer in en fuktlåda.

När färgen blir dassig och ögonen blir gråa så skall den snart ömsa. Under det skinn som ormen skall ömsa bort så ligger det en vätska som hjälper till att få bort det gamla skinnet, om man då rör ormen så kan det ömtåliga skinnet spricka och då försvinner vätskan och det blir mycket svårare för ormen att ömsa.
En frisk orm skall ömsa ett helt skinn. Om rester av skinnet finns kvar efter ömsning så skrapa FÖRSIKTIGT med nageln för att få bort skinnet. Att spraya mer vatten i terrariet underlättar för ormen om den har problem. Ormen kan få bestående men om ömsat skinn finns kvar, har den skinnrester som du ej kan eller vill ta bort själv, kontakta då en veterinär.

En ömsningsperiod är olika långa beroende på majsormens storlek, man kan säga att en frisk vuxen majsorm ömsar var 3:e-4:e månad. Om den inte fått betydligt mer eller mindre mat än vad den är van vid, då måste den också byta skinn. Det börjar med att ögonen blir grå/blåa, den gömmer sig och ligger stilla i några dagar, sen återgår den till sin normala färg, det är här som man inte ska börja bli orolig. Det dröjer ytterligare några dagar innan majsormen ömsar.

 

Storlek En fullvuxen majsorm kan vara allt från 70-180 cm lång. En nyfödd juvenil är ca:20-30 cm lång och lika tjock som en blyertspenna. Åldern på en majsorm kan variera en del beroende på hur den sköts, men dom kan bli närmare tjugo år gamla.

Till juveniler bör man använda en petbox eller smartstore låda (finns att köpa på (Jysk, Ica, Clas Ohlson) för de kan lätt rymma ur ett terrarium och i ett plastterrarium ser man enklare om ormen äter, skiter och ömsar som den ska.

Det finns bestämmelser enligt jordbruksverket på hur stort man bör hålla en majsorm, L80.  

Klickbar bild

 

Bottensubstrat Du kan använda dig av T.ex.;

* Reptilbark. Finns på de flesta djuraffärerna. Ca 80 kr för 8—10 liter.
* Täckbark för blomrabatter. Finns att köpa på t.ex. Konsum, ICA eller en vanlig plantshop och kostar ca: 50 kr för 50 liter.
* Torvmull. Finns hos bl.a. på plantagen.
* Cocos humus, som är hoppressade Kokos fibrer. Ungefär som torv.

Det är väldigt viktigt att torvmullen/täckbarken är ogödslad!

Till juveniler så bör man använda hushållspapper för att se att dom ömsar och bajsar ordentligt. Detta kan dock bytas ut när den man ser att magen fungerar som den ska.

 

Inredning och rymning När det gäller inredningen så bör man försöka återskapa ormens naturliga miljö så mycket som möjligt. Man ska se till att ormen har möjligheter att:

Klättra - inred t.ex. med stadiga grenar eller pinnar som den kan slingra sig i. Går du själv ut i skogen och hämtar grenar och pinnar så bör du tvätta dem med kokhett vatten i duschen och låta det torka innan du stoppar in det till ormarna.

Gömma sig - inred med t.ex. stenar, barkbitar, rötter eller blomkrukor. En orm måste kunna krypa undan både på ett varmt och ett kallt ställe, detta för att förhindra bl.a. stress. Glöm inte att sätta för hålet i blomkrukan om du använder en sådan, annars kan ormen lätt fastna där!

Solbada - ordna en plats där ormen kan ligga och solbada, de gillar att ligga i värmen på en gren.

Trots försiktighetsåtgärder så är det tyvärr väldigt vanligt att majsormen hittar något sätt den kan rymma på. Det finns alltid en anledning till varför majsormen rymmer och det är för att man som ägare inte har "ormsäkrat" terrariet, juveniler brukar oftast klämma sig mellan skjutglasen och vuxna majsormar kan ta sig ut genom att skjuta upp glasrutorna. Vanligast är att man glömmer stänga terrariet helt efter man matat eller hanterat ormen. Terrarielås är alltså ett måste, och kolla alltid två gånger extra att det är stängt varje gång du har hanterat ormen eller bytt vatten.

Men om nu majsormen har lyckats kommit ut så är det viktigaste att kolla runt terrariet i första hand, dom brukar inte ta sig iväg så långt. Kolla också på alla möjliga ställen som är mörka, varma och fuktiga. Som t.ex. bokhyllor, säng, soffa, blomkrukor, bakom kylen/frysen. Det är några tips på ställen där du kan hitta din majsorm. 

 

Se även till att följande finns

Växter  - snyggt i terrariet och en fördel att ha eftersom de hjälper till att bevara fuktigheten. Men tyvärr så blir levande växter lätt förstörda eftersom ormarna ringlar sig i dem, använd hellre plastväxter. De ställer inga krav på skötsel (annat än då de skall rengöras) de kostar en slant men ser mycket trovärdiga ut.

Värme  - det måste finnas en värmekälla till ormarna och då kan man använda sig av värmematta eller värmeslinga som man har under botten på terrariet. Har du ett helglasterrarie så måste du koppla en dimmer till värmemattan/kabeln för att kunna reglera värmen, samt ha en frigolitskiva som du gräver ner kabeln/mattan i. Sätts en värmematta inne i terrariet måste den vara vältäckt för blir den för varm kan ormen bränna sig, kolla varje dag att ormen/ormarna ej visar tecken på brännskador. Sätt ej heller in några spotlights i terrariet som ormen kan ringla sig runt och bränna ihjäl sig på. All belysning skall ha skydd i form av nät eller liknande.


Belysning
Det fungerar bra med en vanlig lysrörsarmatur. För att ormen ska få rätt dygnsrytm så kan man koppla in belysningen med en timer som stänger av och på lyset. Se till dock att ha minst 10—11 timmar ljust per dygn i terrariet. Värmemattan kan man stänga av under nätterna, i östra USA blir nätterna inte så värst kalla, inte ens under vintertid.

De kan bränna sig rejält på lamporna om man har hängande lampor i terrariet, eftersom ormar är växelvarma så känner dom inte värme på samma sätt som vi gör och kan därför lätt bränna sig om dom lyckas slingra sig runt lampan. Angående luftfuktigheten hos majsormar i fångenskap så bör den ligga mellan 40-50% och en lätt höjning av luftfuktigheten eller tillgång till en fuktlåda vid öms.
Det är bäst att ha lampor på utsidan utav terrariet eller så har man lampskydd.

Temperaturen bör ligga på 26-30 grader dagtid och något svalare på natten. Även om en del påstår att man kan ha ormen i rumstemperatur så är det inte att rekommendera. Håll koll på termometern sommartid, eftersom terrarier tenderar bli väldigt varma. Jag brukar därför stänga av all värme till mina terrarier sommartid, endast belysningen på.Eftersom majsormen är växelvarm så behövs det olika zoner i terrariet.


Ca 25º C på den svala sidan och ca 32º C på den varma dagtid.
Ca 20º C på den svala och ca 26º C på den varma nattetid (rumstemperatur).

 


Ventilation Man bör se till att det är god ventilation i terrariet men dock inte så mycket så det blir drag. Det bästa är att sätta ventilationen upptill på ena sidan och den andra snett nedanför på motsvarande sida, så att det blir genomströmning utav syre. 

Om du placerar terrariet vid ett fönster kan ormen lätt bli förkyld och/eller få lunginflammation, vilket i sin tur kan leda till döden. Skulle din orm bli förkyld och börja nysa, höj temperaturen lite grann. Blir den inte bättre så kontakta genast en veterinär.

 

Vatten ska alltid finnas tillgängligt, byt vatten helst dagligen. De flesta ormar dricker oregelbundet men använder sig gärna av en lämplig vattenbehållare för att kunna blötlägga sig vid behov. En annan fördel med att ha en stor vattenskål är att avdunstning bidrar till att hålla luftfuktigheten hög i terrariet. Detta gäller framför allt terrarier av glas eller plexiglas. Vattenbehållaren ska vara så rymlig att ormen lätt kan ta ett bad om den vill, och så tung att den inte välter. Vattenbehållare måste rengöras noga och regelbundet. Dålig hygien leder till ansamling av bakterier i ormens varma miljö.

Ömsar ormen inte helt skinn så kan det bero på att du har för torrt i terrariet. Vid ömsning så spraya lite oftare - några gånger om dagen. När ormen har ätit och du ska lägga in den i terrariet igen så brukar jag spraya vatten efter, särskilt om det är flera i samma terrarium, så muspartiklarna försvinner tillsammans med vattnet. Då minskar också risken att ormen biter tag i någon annan orm, bara för att den eventuellt luktar mat. 

 

 

Dvala Om ormar och ödlor, av arter som i naturen lever i tempererade områden, ges möjlighet till vintervila ska detta ske regelbundet i årligen återkommande perioder och på ett sätt som motsvarar de naturliga förhållandena enligt jordbruksverket.

 En majsorm dvalar man oftast i 2-3 månader i en temperatur som ligger runt 9 -12 grader i mörker. Vid den här temperaturen avstannar matsmältningen helt.

Först måste man vara säker på att majsormen inte har någon mat kvar i magen, ligger det kvar och ormens matsmältning avstannar - ruttnar maten i magen på ormen och den kan dö. För att förhindra det ser man till att det går 3-4 veckor utan att man ger den mer mat, sedan kan man börja släcka ner successivt i terrariet.
Under ca 3 veckor sänks temperatur och ljustillgång tills det helt enkelt är avstängt. Man kan dvala i plastlådor, en orm i varje låda och sen ställa ner den t.ex. i källaren där det är bra temperatur. Jag använder hammarplast lådor på 15 liter, det funkar bra. Jag lägger i dammfritt sågspån, vattenskål samt en barkbit som ormen kan gömma sig under.

Ungefär en gång i veckan kollar jag till ormarna och byter vatten.
Glöm inte lufthålen på lådan, nertill och i locket.
En del brukar dvala sina ormar i terrariet, men då dvalar man inte alls lika länge pga. att vid +17 grader kommer inte ämnesomsättningen att vara lika "avslagen" som vid kallare temperatur, så då väljer man den kortare dvalningstiden.
När man sedan "väcker" ormen ur vintervilan ökar man temperatur och ljus successivt under motsvarande period upp till normala värden, eller som många andra gör - lägger in ormen direkt i ett terrarium med full värme.

Tänk bara på att en nydvalad orm behöver få vakna till innan du ger den mat, kroppen har i stort sett varit totalt avstängd under denna tid. Börja med ett litet byte någon vecka efter dvalan, då ser man om magen kommer igång som den ska. Sen kan man börja mata på, speciellt honor som eventuellt ska paras behöver matas på så att dom har tillräckligt med styrka och näring till ägg.

 

Beteende och sjukdomar Majsormen är en av de absolut bästa nybörjar ormar eftersom den har ett lugnt temperament och har en behändig storlek, även som fullvuxen. Alla ormar kan bitas även majsormen, det är dock sällan som en majsorm visar någon aggressivitet.
Skulle den bitas den så är det oftast för att den säger ifrån, blir rädd eller tror att du är mat. Så tvätta händerna om du tagit i möss. En orm blir aldrig tam, men däremot kan man få den van vid hantering, till slut känner ormen igen din lukt och vet att du inte är mat.

Kvalster är nog det vanligaste hos majsormar och tro mig det är inget man vill ha hos sina ormar, dels är dom väldigt svåra att bli av med plus att dom förökar sig väldigt snabbt. Kvalster är små svarta djur, dom brukar finnas runt ormens kloak, näshålor, ögon och under fjällen, ser du något som rör sig på ormen så kan det alltså vara kvalster. Kontakta en veterinär så skriver dom ut ett kvalstermedel. Observera att kvalster lätt sprids mellan terrarier i samma rum så alla terrarier och reptiler i rummet MÅSTE behandlas. Behandla inget själv om du inte vet med säkerhet att det verkligen är kvalster som ormen har, en del förväxlar hoppstjärtar och kvalster. Hoppstjärtar är små vitaktiga djur som gillar fukt, håller gärna till runt vattenskålen. Dessa är ej farliga för ormen.

Munröta: Om du ser att din orm ligger med munnen öppen och om det är sårigt och inflammerat i munnen så har din orm förmodligen drabbats av munröta. Om du misstänker att din orm har fått munröta så ta den genast till en veterinär. Om den inte blir behandlad direkt så riskerar den annars att dö av näringsbrist.

Ögoninfektion: Om något öga eller båda sticker ut och är grumliga så har din orm förmodligen fått ögoninfektion och kan vara att terrariet har stått i drag och ormen har drabbats. Ha inte ett terrarium vid fönster eller balkong där du vädrar!

Ömsning: Om din orm ömsar i bitar så kan det vara för torrt i terrariet, för lite fukt alltså. Det du kan göra då är att bada ormen, på samma sätt som när den har förstoppning, ljummet vatten i en petbox. Pilla bort öms bitarna väldigt försiktigt, det är väldigt viktigt att ormen får bort det gamla skinnet. Och nästa gång det händer vet du att du måste spraya vatten i terrariet mycket oftare.

Matvägran: Det kan bero på många olika saker, t.ex. att det är dvalningstid, äggläggande honor, hanar under parningstiden brukar också kunna sluta äta, ormen kanske är stressad, trivs inte i terrariet, sjuk, inre parasiter osv.

Förstoppning: Om du inte har sett någon avföring efter majsormen så kan det vara bra att bada den i lite ljummet vatten, har du för kallt i terrariet så kan inte ormen smälta maten lika bra. Inte så vanligt med förstoppning, men händer det så kan man bada den.

Förkylning: Nyser din majsorm? Då kan den vara förkyld, en förkyld orm har vistas i ett för kallt terrarie eller i ett vinddrag. Det man kan göra då är att öka värmen i terrariet mer än vanlig och självklart så måste ju ormen ha tillgång till en tillräckligt stor badbalja så den kan krypa i om den känner sig för varm. Och sen om det skulle bli värre kommer det slem och dregel ur näsa och mun och då är det till rekommendation att åka till veterinären med djuret så den får antibiotika (Baytril). För om ormen går med en förkylning för länge så drar den på sig en lunginflammation och då kan undersidan, hakan bli som en stor blåsa vilket är ett tecken på lunginflammation. Det kan dessvärre få ett tråkigt slut för djuret, kontakta veterinär!

Roslagstulls djurklinik, Stockholm, tel: 08-612 57 60

Blå Stjärnans Djursjukhus, Göteborg tel: 031-65 35 00

Regiondjursjukhuset Strömsholm, tel: 0220-458 00

Regiondjursjukhuset Helsingborg, tel: 042-16 80 00

 

 

Köpa orm och hantera den Läs noga på allt du kan om majsormen innan du ska köpa den, om deras naturliga miljö och föda. Fråga dig själv om du kan efterlikna detta i den tänkta omgivningen hemma. Såsom utfodring, utrymme, temperatur, luftfuktighet, belysning samt hygien. 

  • Kroppen ska framförallt kännas stark och spänstig

  • Ögonen ska vara klara (OBS! är dom grumliga ska ormen ömsa)

  • Kolla så att ormen spelar med tungan

  • Den ska inte ha några sår på kroppen

  • Den ska också självklart vara fri från parasiter och fästingar Köp ALDRIG en orm som ser sjuk ut, har öms kvar på kroppen eller är i allmänt dåligt tillstånd.

Majsormen är en reptil och bör därför hanteras med respekt och inte i onödan. Dom trivs bäst i sitt terrarium, om man har rätt förutsättningar. Jag tar endast ut mina majsormar vid matning och vid koll, annars får dom vara i sitt terrarium där dom trivs bäst. Det är stressande för en reptil att behöva bli uttagen jämt och ständigt. Vilket kan leda till följdsjukdomar såsom matvägran och andra stressrelaterade sjukdomar som är svåra att se. Skulle du märka av att din majsorm mår dåligt så sök veterinär direkt. 

När man har köpt en ny majsorm så är det väldigt viktigt att låta den vara i karantän innan man eventuellt släpper ihop den med en annan majsorm, just för att försäkra sig om att majsormen inte har några kvalster eller andra parasiter som är svåra att bli av med. Man lägger ormen i en plastlåda, t.ex. Hammar plast, sterilt underlag, gömställe och en vattenskål, ormen bör ligga där i minst 8 veckor innan man kan vara riktigt säker. Det är inte så vanligt att majsormsungar har kvalster, men visst kan det hända om uppfödaren inte har sån stor koll.

Jag får ofta frågor om man måste köpa två majsormar eller om det går lika bra med en, och det går alltså alldeles utmärkt att bara ha en majsorm. Alla reptiler och groddjur är solitära djur och interagerar aldrig med andra djur annat än för parning och när de jagar mat. Därför är också all kontakt med en reptil ensidig, det är negativt för dom varje gång dom blir hanterade, hur positivt det än är för oss människor. Så än en gång, hantera din reptil med respekt.

 

Tillstånd Det krävs tillstånd enligt de lokala hälsoskyddsföreskrifterna för att hålla orm inom område med detaljplan. Kontakta bygg/miljökontoret i din egen kommun, det finns särskilda blanketter för detta. Tillstånd är inte obligatoriskt i alla kommuner, ring och hör med aktuell kommun vad som gäller. Priset för tillstånd kan också variera.

Där jag bor, i Gävle kommun så har man beslutat sig för att ta bort anmälningsplikten för ogiftiga ormar, man kan tycka att det borde vara samma regler i hela Sverige men tyvärr har man inte kommit så långt ännu. Ta det säkra före det osäkra och kontakta din kommun. För giftormar gäller fortfarande anmälningsplikten i Gävle kommun.

 

Anatomi Ormens avlånga kroppsform gör att de inre organ är placerade lite annorlunda än hos övriga ryggradsdjur. En del organ har antingen förskjutits så att dom sitter efter varandra. t.ex. njurarna och testiklarna respektive äggstockarna, eller också har det ena som hos lungorna helt eller delvis tillbakabildats. Levern är långsträckt och bakom den ligger gallblåsan, som är förhållandevis välutvecklad. Vilket är vanligt hos djur som intar föda oregelbundet. Magsäcken är en enkel utbuktning och är liksom tarmkanalen utsträckt i kroppens längdriktning. Ormar har upp till 400 kotor i ryggraden, från de flesta utgår ett par rörliga revben. Skallen är så konstruerad att ormen kan svälja mycket stora bytesdjur. Tänderna är vassa och tillbakaböjda för ett bättre fäste i bytet. Tungan är kluven och används för att ta upp doftpartiklar ur luften. 

Bilden nedan ger en generell bild över hur ormens anatomi ser ut. Variationer förekommer från olika arter.
 
Klickbar bild
 
 
Tack till www.constrictor.nu för tillståndet att använda den svenska versionen av bilden.
 
 

Könsbestämning För att könsbestämma en majsorm finns det en del olika sätt att tillämpa, det kan vara lite klurigt för ett otränat öga. Men man kan se bara genom att jämföra två olika majsormar med varandra, är svansen jämntjock och lång efter kloaken så är det en hane. Det är också på det stället hanens könsorgan ligger, sk hemipenisar. Har majsormen en kortare svans och som dessutom smalnar av så är det en hona. Denna metod är alltså INTE 100% säker, men det kan stämma rätt bra. 

För att vara 100% säker på vad det är för kön så bör man låta en erfaren herpetolog sondera ormen, man använder då sonderingsnålar för att mäta i eventuella penisfickor vid kloaken. På en hane går nålarna längre än på en hona. OBS! Detta är INGET man ska prova sig på själv, det kan skada ormen allvarligt om man gör på fel sätt!

Små juveniler kan man könsbestämma genom att "poppa", dvs. man trycker/masserar lätt mot kloaken. Kommer det fram hemipenisar är det en hane, men får man inte fram några så behöver det heller inte vara en hona, utan en svårpoppad hane. 

De flesta nybörjare försöker poppa alldeles för nära kloaken. Det bästa tipset är att träna på en säker hane. Om det inte fungerar, börja närmare svansen, väldigt försiktigt. Sen lite hårdare om de inte syns. Man ska inte poppa majsormar som är längre än 50 cm.

 

Parning Honan bör vara i mycket god kondition innan parning, man brukar säga att hon ska väga 300 gram, vara 2 år gammal och minst 90 cm lång. Parningstiden sker under våren, men annars kan majsormar para sig när som helst under året. Det börjar med att honan utsöndrar feromoner - en speciell doft som hanen genast snappar upp, det sker lite förspel, och sen ser man att dom parar sig genom att dom har kloakerna ihop. Honan brukar höja svansen som en invit. Hanen lägger sig ovanpå honan och försöker få upp hennes svans med sin egen. 

Är du intresserad utav att försöka få fram olika morpher så kan du alltid kika på majsorms-kalkylatorn. KLICK HÄR

Dvalar man inte majsormarna så är det ingen garanti för att dom inte ska para sig till våren, det kommer dom att göra ändå eftersom majsormen lever på instinkt.

 

Kläckning Honan bär på äggen i ungefär 50-60 dagar, under den här perioden är det bra att ge honan extra mat för att äggen ska få extra näring. Man bör också placera hanen i ett annat terrarium under den här perioden, för att honan inte ska känna sig stressad, eller att hanen ska försöka para sig flera gånger vilket kan skada äggen.

Det börjar med att honan ömsar, några dagar efter ömsningen brukar honan slingra omkring frenetiskt i terrariet för att leta efter en bra plats att lägga sina ägg på. Då bör man redan ha ställt in en sk ägglåda, t.ex. en GB glass låda.

Befruktade ägg

 

I glasslådan gör du sedan ett hål i locket, hålet ska vara så pass stort att ormen kan vara dubbelvikt och ändå inte fastna. Eftersom honan blir väldigt orolig och inte vet om hon ska ligga i eller utanför lådan, ibland kan hon även lägga äggen nergrävd i bottenmaterialet om hon inte gillar ägglådan eller kanske är stressad.

 

Ägglådan fyller du med 1/3 vermikulit och vatten som man sedan blandar enligt beskrivningen. 1 del vatten till 10 delar vermikulit. Ett bra tecken är att det ska komma några droppar vatten när man klämmer ur den. Då är det fuktigt nog.

Efter ca 7-14 dagar lägger hon sina ägg, det kan bli allt från 7-30 ägg beroende på hur stor honan är, ta inte ur honan ur lådan för snabbt! Låt henne ligga där tills hon är klar, det kan ta upp till ett dygn. När honan sen är klar så lyfter man ut henne försiktigt, tar lådan som den är och ställer den direkt i äggkläckaren.

Hur man bygger en våtkläckare

Där får dom ligga i ytterligare 50-60 dagar tills dom börjar kläckas. Temperaturen bör vara 27-29 grader, och jämn. Det bör inte gå över 30 graders strecket.

En vecka innan äggen beräknas kläckas så brukar de oftast sjunka ihop en aning, dock gör inte alla kullar det men flertalet av min egen erfarenhet.

 

Juveniler En vecka innan det är beräknat att ungarna ska kläckas så brukar jag sätta över ett myggnät med gummisnodd över glasslådan, för att ingen unge ska drunkna om den lyckas ta sig ur lådan. Ungen öppnar ägget inifrån med en så kallad äggtand, den lossnar sedan.

 

Sen lägger man juvenilerna i en varsin låda med vattenskål, gömställe och fukt. Innan man matar ungarna så kommer dom att ömsa, efter 5-7 dagar. Efter ömsningen kan man prova mata dom med en varsin muspinkis. Majsormsungar kan matvägra och det är fullt normalt men då måste man ha tålamod, man ska inte tvångsmata ormungen om den inte har ätit på 1-2 månader, de klarar sig i tre månader helt utan mat när dom är så små. Det som kan trigga igång är levande pinkis. Eller sticka ett litet hål i den döda pinkisens huvud och trycka ut lite hjärnsubstans, det brukar dom gilla. Man kan även prova att lägga majsormsungen i t.ex. en gräddfilsburk med lufthål i locket tillsammans med en genomtinad pinkis. Ställa den mörkt och titta till den efter 15-30 minuter.

Att ungarna bits är ett friskhetstecken och fullt naturligt, de är ej aggressiva och dom blir lugnare redan efter några månader. Deras tänder är så pass små att dom ej gör hål på din hud.

Använd hushållspapper som bottenmaterial i början, då ser du lätt om den ömsar och bajsar bra.


 

Förklaring

1.0 = hane

0.1 = hona

0.0.1 = Icke könsbestämd

2.1.3 = 2 hanar, 1 hona och 3 st som inte är könsbestämda.

 

Glöm inte att besöka forumet!