att bygga en Äggkläckare

Hur man bygger en våtkläckare

För att kläcka majsormsägg behöver man en torr/våt kläckare, men här beskriver jag hur man bygger en våtkläckare.

Man kan i princip använda vilken vattentät behållare som helst, själv har jag använt mig utav en stor petbox. Man kan även använda ett gammalt akvarium, hammarplastlåda etc. Storlek på kläckare beror på hur många ägglådor som ska få plats inuti.

I den valda behållaren lägger man en (eller ett par) tegelstenar och fyller på med vatten
så att endast ett par centimeter av tegelstenen är ovan vattenytan.
På tegelstenen skall sedan ägglådorna stå. Själv använder jag mig av ett nät som jag har borrat och fäst i lådan, jag anser att lådorna står stadigare på det än på tegelstenar.

Luftfuktigheten i en våtkläckare blir väldigt hög i hela kläckaren och för att förhindra att
kondensdroppar hamnar på äggen så bör man luta en glas/plastskiva i kläckaren.

 

Temperaturen i våtkläckaren styrs av en doppvärmare som värmer upp vattnet och som i sin tur värmer upp luften i kläckaren.
Ha alltid en termometer i varje ägglåda.

En vecka innan ungarna beräknas kläckas brukar jag sätta myggnät över ägglådan, utifall någon unge tar sig ur lådan och ner i vattnet och drunknar.Att tänka på:  Ställ gärna äggkläckaren mörkt eller täck sidorna med mörkt tyg eller dyl.

Var ute i god tid med äggkläckaren, 2 veckor innan brukar jag ta fram kläckaren, ställa in doppvärmaren, fylla på vatten och låta den stå på en vecka. Under den här tiden håller jag koll på temperaturen och reglerar den om det behövs. Sen när äggen har blivit lagda så vet du att kläckaren håller en jämn temperatur.

 

Lycka till!

 

Glöm inte att besöka forumet!