Avla majsormar

Hur man sköter majsormar

Att könsbestämma majsormar

Att veta om en majsorm är en hona eller hane kan vara lite knepigt för den som inte är erfaren, men det finns flera olika metoder att lära sig.

majsorm avel

En ganska bra metod

En ganska, men inte helt pålitlig, metod är att granska ormens kroppsform.

Om ormen har en jämntjock svans och fortsätter långt efter kloaken är det troligen en hane. Det är i den delen av kroppen som hans hemipenisar befinner sig.

Om ormen har en svans som smalnar av och som slutar jämförelsevis snart efter kloaken är det troligen en hona.

Den här metoden är inte 100% säker och har man inte studerat ett stort antal majsormar kan det vara svårt att avgöra vad som egentligen menas med ”lång svans” respektive ”kort svans” för en orm av just denna storlek.

En pålitligare med svårare metod

Utbildade herpetologer använder sig av sonderingsnålar för att mäta eventuella penisfickor vid kloaken. På en hane går nålarna längre än hos en hona. Det är INTE något man bör försöka sig på utan adekvat utbildning, dels för att det är farlig för ormen och dels för att det är svårt att veta vad som menas med ”längre” om man inte har fått mäta ett stort antal majsormar så att man har något att jämföra med för olika storlekar. Kontakta därför en utbildad herpetolog om du vill få denna undersökning genomförd.

Att könsbestämma små juveniler

Små juvenila majsormar kan man könsbestämma genom att ”poppa” dem. Man trycker/masserar lätt och varsamt mot kloaken, och poppar det fram hemipenisar är det en hanne. Får man inte fram några hemipenisar kan det vara en hona, men det kan lika gärna vara så att du inte gör rätt när du försöker poppa eller att det är en ovanligt svårpoppad hane. Ett vanligt misstag är att man försöker poppa alldeles för nära kloaken.

Viktigt: Försök INTE poppa majsormar som är längre än 50 cm.

Förberedelser inför parning

Man bör inte vara för stressad när det gäller att para sin hona. Låt henne växa sig stor nog och säkerställ att hon är i bra kondition så att hon har goda förutsättningar att producera fina ägg och avkommor. Att producera avkomma och lägga ägg tär på henne, så hon bör vara i mycket gott skick innan man parar henne. Detta av omsorg för både henne och avkomman.

En tumregel är att honan ska vara minst 2 år gammla, minst 90 cm lång och väga minst 300 gram innan man parar henne. Hon ska utöver detta också vara i bra fysisk kondition.

Parningstiden

I naturen parar sig majsormar på våren, men i fångenskap förekommer det att de parar sig lite när som helst på året.

Parningen

När honan är redo för parning utsöndrar hon feromoner, en slags doftämnen som hanen plockar upp. Ormarna träffas och ägnar sig åt förspel. Honan böjer svanens för att bjuda in hanen. Hanen lägger sig då ovanpå henne och försöker få upp hennes svans med sin egen, så att de kan föra sina kloaker mot varandra. Parningen genomförs och äggen befruktas inuti honan.

majsorm unge

Äggens utveckling i honan

De befruktade äggen utvecklas inuti honans kropp i 50-60 dagar efter befruktningen.

Ge gärna honan extra att äta under den här perioden, för äggen behöver både energi och näringsämnen.

Hon bör inte bo i ett terrarium med någon hane i, eftersom intensiva parningsförsök från honom kan skada äggutvecklingen.

Äggläggning

Ganska snart innan äggläggningen kommer honan att ömsa skinn. Sedan blir hon väldigt aktiv och börjar slingra sig runt i terrariet för att leta upp en bra plats att gömma äggen på. När detta sker bör man ha varit pro-aktiv och redan placerat en ägglåda i terrariet som hon kan hitta.

Ägglådan kan man tillverka av en vanlig plastlåda, t ex en gammal urdiskad 2-liters glasslåda med lock. Blanda till vermikulit i enlighet med instruktionerna på paketet och placera vermikuliten på botten, cirka en tredjedel av lådans totala höjd. Gör ett håll i locket som är tillräckligt stort för att honan ska kunna vara dubbelvikt i hålet, men inte mycket större än så. Det är viktigt att honan uppfattar ägglådan som ett det bästa gömstället i akvariet, annars kanske hon väljer något av sina vanliga gömställen istället eller gräver ned äggen i substratet.

Hur många ägg en hona producerar beror till stor del på henens egen storlek, och allt från sju till trettio ägg är inom normalspannet. Det kan ta upp till ett dygn för henne från att hon lägger första äggen tills att sista ägget är lagt.

När du är säker på att honan är färdig med äggläggningen, ta varsamt upp henne ur ägglådan så att du kan placera ägglådan i din våtkläckare. Du kan läsa mer om hur man gör en våtkläckare längre ned.

Det brukar gå 50-60 dagar mellan äggläggning och äggkläckning för majsormar. Temperaturen där äggen ligger bör hållas konstant i spannet 27-29 grader C, dygnet runt. Använd en termometer, gissa inte.

Hur bygger jag en våtkläckare?

  1. Du behöver en vattentät behållare, t ex en platslåda, där du får plats med ägglådan med god marginal.
  2. Placera plastlådan på ett stabilt underlag och lägg en eller flera tegelstenar på botten.
  3. Fyll på med vatten tills bara några centimeter av tegelstenarna är ovanför vattenytan.
  4. Ställ ägglådan på tegelstenarna. Ägglådan ska inte ha lock på dig.
  5. Idén med en våtkläckare är att skapa en skyddad miljö med hög luftfuktighet, men samtidigt vill man inte att kondensdroppar ska droppa ned på äggen. Därför lutar man en plastskiva/glasskiva i kläckaren som skyddar äggen utan att hindra luftcirkulationen.
  6. Du behöver ha en doppvärmare i vattnet för att säkerställa att det blir varmt nog.
  7. En termometer är nödvändig för att hålla rätt temperatur i våtkläckaren. Äggen mår bäst av en stabil temperatur inom spannet 27-29 grader C.
  8. Låt gärna våtkläckaren stå mörkt. Om du inte har ett mörkt rum eller skåp att avvara, täck sidorna med ljustät kartong, tyg eller liknande.

Tips! Kör gärna igång din våtkläckare innan äggen har lagts. På så vis får du tid att ställa in exakt rätt temperatur och hålla den stabil innan det är dags att placera ägglådan i våtkläckaren. Du kan också se om du har några problem med kondensdroppar som tar sig till platsen där ägglådan ska stå.

Äggkläckning

Ungefär en vecka innan äggkläckningen brukar äggen sjunka ihop en aning. Det är en bra tidpunkt att sätta ett nät över ägglådan, så att ormynglen inte kan ta sig ut och hamna i problem när de är nykläckta. Detta är särskilt viktigt om man har en våtkläckare eftersom ynglen kan drunkna om de faller ned i vattnet.

När ormynglet vill ut ur ägget öppnar det ägget inifrån med en särskild äggtand. (Den tanden lossnar sedan och ramlar ut, precis som med våra mjölktänder.)

Nykläckta majsormar

När ynglen har kläckts lägger man varje individ i en egen plastlåda med hög luftfuktighet, ett gömställe och en vattenskål. Hushållspapper rekommenderas som bottenmaterial eftersom det gör det enkelt att se om de bajsar som de ska.

Matning

Ungarna kommer att ömsa skinn 5-7 dagar efter kläckningen och man ska inte mata dem innan dess.

Efter att ömsningen är avklarad, testa att mata varje unge med en nyfödd mus (”pinkie”). Om ungen inte vill äta är det ingen anledning till oro, det är vanligen först efter minst två månaders matvägran som man kan behöva tvångsmata. Det finns gott om exempel på ungar som levt i tre månader utan mat och sedan börjat äta.

  • Ett knep för att locka ungen att äta är att sticka ett hål i den döda musungens huvud och trycka ut lite hjärnsubstans så att doften triggar ormen att äta.
  • En annan metod är att lägga ormungen i en mycket mindre behållare än normalt och placera en pinkie där. Ställ behållaren mörkt och låt den vara ifred i 30 minuter.

Aggression

Det är vanligt att små majsormsungar är aggresiva och hugger mot sådant som kommer i närheten, det är ett friskhetstecken. Deras tänder är inte stora nog att orsaka någon egentlig skada på en människohand och de kommer att lugna ned sig inom några månader.